Supervrek

Consuminderen besparen zelf maken voor vrekken misers tight wads vrek tips vrekkentips geld controle DIY money saving

Tip 49: Gebruik de daluren

Hiermee bedoel ik dat je zoveel mogelijk je (af)wasmachine of stofzuiger laat draaien na 21:00 uur of in het week-end.
Ik weet niet of er in andere landen ook dubbele meters bestaan. Maar in Nederland hebben heel veel huishoudens een L – tarief en een H – tarief meter. Na 21:00 uur en in het week-end gaat de meter automatisch op L (laag tarief).
Het scheelt ietsje in de prijs per Kilowatt/uur.
Ik begrijp uit de reacties dat zelfs per regio (of aanbieder) de daluren kunnen verschillen.
DSC04974

De gegeven tips zijn bedoeld om geld te besparen en niet om een levensstijl op te dringen.

Enkel berichtnavigatie

9 gedachten over “Tip 49: Gebruik de daluren

 1. louisa op schreef:

  Volgens mij is het na 23.00 uur. Zo was het wel altijd.

  Like

 2. Pas op, niet overal zijn de daluren hetzelfde. In Rotterdam geldt bijvoorbeeld pas de daluren vanaf 23:00 tot 7:00 en in de weekenden en op feestdagen…

  Like

 3. Voor gebruik van een dubbele meter betaal je extra geld. Als je weinig stroom verbruikt, dan kan dit niet uit, want dan betaal je voor de dubbele meter meer dan dat je bespaart. Ik heb het voor mijn eigen gebruik uitgerekend, ik moet meer betalen bij het zelfde gebruik als ik een dubbele meter heb.

  Like

 4. Wat zuinigaan zegt was vroeger inderdaad zo, maar sinds 2008 betaal je hetzelfde qua meterhuur voor een enkele meter en voor een dubbele meter 🙂

  Like

 5. VeggieMo op schreef:

  Met dubbeltarief betaal je meer voor stroom op de gewone uren en minder in de daluren. Hier is het ook vanaf 23.00 uur tot 7.00 uur. Het kan hier niet uit.
  We hebben nog steeds een dubbeltariefmeter maar betalen enkeltarief. Hebben we aangegeven bij de energiemaatschappij.

  Like

 6. Zijn de kosten hoog om een tweede meter aan te schaffen?

  Like

  • liesbet op schreef:

   Daarvoor zou je best eens informeren bij de energiemaatschappij want de kostprijs van het leveren en plaatsen is niet bij alle maatschappijen hetzelfde. Ik weet dat onze buren onlangs een nachtteller lieten plaatsen en daarvoor 450 euro moesten betalen.

   Like

 7. nadasurf op schreef:

  om nou na 23:00 uur te gaan stofzuigen of een was te draaien 😦

  Inderdaad is het met een laagverbruik een dubbele meter niet aantrekkelijk en duurder.

  Like

 8. liesbet op schreef:

  Vroeger was het veel interessanter om dag- en nachttarief te hebben omdat het verschil tussen de aangerekende kilowatuurprijs overdag tov ’s nachts veel groter was. Sinds er ook nachttarief gegeven wordt in het weekend is het prijsverschil tussen beide vrij klein geworden . Je moet dus al veel verbruik ’s nachts hebben om je nog voordeel te doen met nachttarief.

  Wij hebben nog steeds dag- en nachttarief en doen ons nog voordeel vooral omdat ik geen abonnementskosten heb voor noch de dagteller noch de nachtteller. Sinds de kinderen het huis uit zijn, is ons elektriciteitsverbruik ook fel gedaald : minder wasmachines draaien, minder strijk, minder sanitair water opwarmen, minder lichten die branden of in de tijd dat ze boven studeerden…..

  Op jaarbasis gezien bedraagt ons dagverbruik 43 % van het totale elektriciteitsverbruik, nachttarief is dan 47 % van het totale verbruik.

  Ik was altijd op nachttarief : machine staat op een schakelklok en tegen dat ik ’s morgens opsta, kan ik de was ophangen. Strijken doe ik enkel in het weekend. Ik bak elke week 8 broden in één oven. Eens het brood uit de oven, benut ik de ovenwarmte om een ovenschotel of gebak klaar te maken. Ik plan zelfs onze maaltijden rekening houdend met het nachttarief : frietketel gebruik ik enkel in het weekend, idem voor gebruik van de grill bij bepaalde gerechten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: