Supervrek

Consuminderen besparen zelf maken voor vrekken misers tight wads vrek tips vrekkentips geld controle DIY money saving

Tip 55: Gratis goede software

Mijn vader heeft ooit eens SoundForge gekocht voor 400 gulden!
Dat is een wave-editor….voor de totale leek: een soort opname apparaat voor geluid of muziek.
Prachtige software hoor, je kan geluid/ muziek plakken, knippen, versterken, verzwakken, limitten, equalizen etc. eigenlijk alles wat je nodig hebt en meer.
Ik neem plaatjes op van YouTube van die vooroorlogse deuntjes uit 1930 bijvoorbeeld. Ook maak ik sprookjes met de geluidseffecten erbij. Maar mijn pc ging stuk waar SoundForge op was ge-installeerd.
De software installeren op mijn nieuwe pc verliep in die zin niet goed dat het al te vaak is geregistreerd en nu kan ik van mijn muziekjes geen mp3 meer maken voor op m’n iPod. Wel wav bestanden dat wel. En ik kan het programma nog blijven gebruiken en dat is wel zo fijn want het heeft een paar functies die gratis wave-editors niet hebben. Als het linker geluidsspoor wat zachter is dan het rechter spoor dan kan je het per spoor versterken.
Maar omdat ik toch ook mp3-tjes wil blijven maken moest ik op zoek naar een vrekkerig alternatief.
Als je een goede gratis wave-editor zoekt is Audacity de topper. Om mp3 tjes te kunnen maken van je wave moet je alleen nog wel een LAME software erbij downloaden. LAME is een mp3 encoder voor Audacity. Als je in google LAME voor Audacity in typt kom je vanzelf bij de site terecht met info hoe je het moet installeren voor Audacity.

Ook PhotoShop stond op de vorige pc (dat stond erop toen ik de pc kocht).
Reuze handig natuurlijk en ik ben ook gaan zoeken naar een goede gratis vervanger.
Ik kwam uit bij PhotoScape. Het opslaan van je kunstwerk was even moeilijk want dat zit voor de verandering rechtsonder in beeld ipv linksboven. Maar tekst in een plaatje stoppen is eigenlijk zo gedaan.
Ik maak nog wel eens Loesje achtige pamfletten en ook dat is goed te doen, maar soms wil ik ook eens een banner (voor een site zoals deze) maken.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt. Veel plezier!

Audacity

Audacity


Audacity

Audacity


PhotoScape

PhotoScape

De gegeven tips zijn bedoeld om geld te besparen en niet om een levensstijl op te dringen.

Enkel berichtnavigatie

4 gedachten over “Tip 55: Gratis goede software

 1. Linda op schreef:

  Om een mooie cd te maken, kun je mp3 converter van Youtube gebruiken, in combinatie met je eigen cd brander. Het is wel belangrijk ,dat je gehele albums brandt, anders krijg je geluidsverschillen, je klikt in het zoekvak van Youtube full album en de naam van de artiest. Veel plezier!

  Like

 2. Een goeie tip Linda! Heb dat zelf ook veel gedaan. Inderdaad alleen met de full albums doen want iedereen die muziek op YouTube zet doet dat anders. Het komt veel voor dat losse nummers later beginnen in een video en dan download je ook die stiltes erbij. En uiteraard ook de enorme volumeverschillen zijn geen pretje.
  Mijn favoriet is http://www.video2mp3.net Heel snel en voldoende bit rate.

  Nu heb ik toch 4 dagen per week vrij dus heb tijd zat om nummers 1 op 1 op te nemen. Dan heb je wat minder verliezen dan als je een mp3 file op YouTube naar mp3 file maakt en dan weer daar een mp3 van maakt als je de stiltes en volume hebt bewerkt. Nog een nadeel was dat de converter in de naam tussen elk woord een underscore zet, die je dus met de hand steeds moet verwijderen. Ik maak er altijd dit van : Bandnaam – Naam nummer – jaartal.
  Het kwam er op neer dat ik heel snel 200 nummers had maar het nawerk duurde dan toch weer zo lang dat apart 1 op 1 opnemen bijna net zo snel gaat.
  Vandaar dat ik die wave-editor veel gebruik.

  Like

 3. Indy op schreef:

  Ik zelf heb nooit photoscape gebruikt maar mijn tip is probeer eens http://www.getpaint.net/index.html is helemaal gratis.

  Like

 4. frenky op schreef:

  Linux mint of Ubuntu Linux of een andere Linux distributie op je pc installeren. (kan ook op een iets oudere (al zou ik wel een 64 bit nemen tegenwoordig) computer geïnstalleerd worden.) je hebt daar standaard ontzettend veel gratis software (open source). en bijv de gebruikers groep Nlgg (https://www.facebook.com/groups/nllgg/ ) geven je goede ondersteuning en hulp. of bijvoorbeeld https://forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=67 (let wel dit zijn gewone mensen die vrijblijvend je willen helpen). Linux mint gebruik ik nu al 3 jaar, (ben al 3 jaar zonder Windows) en ik vind dat een ontzettende goede instap versie. er ging voor mij een wereld open. als je het gaat installeren zijn deze tips ook handig .https://sites.google.com/site/computertip/mint-cinnamon-directdoen . het lijkt moeilijk maar dat valt reuze mee. en geloof me je wilt geen Windows meer. kleine noot, voor de echte grafische games is Linux geen goede vervanger om dat de games bijna niet voor Linux geschreven worden . maar voor bijna alles is er een gratis alternatief.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: